Shiatsu

Shiatsu is een chinees woord: shi = vinger en atsu = druk.

Het betekent dus letterlijk vingerdruk.

Het vindt haar oorsprong in China, waar het al eeuwen beoefend wordt. Het was, tot de westerse geneeskunde haar intrede deed, een zeer belangrijke vorm van diagnosticeren / behandelen èn voorkomen van ziektes.
In de traditionele Chinese Geneeskunde, TCG, wordt uitgegaan van de 5 elementen:

Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water.

Bij ieder element horen eigen meridianen en organen. Maar ook een emotie, smaak, geluid enz……

De 5 elementen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze gaan in elkaar over zoals de seizoenen in elkaar overgaan. Ze voeden en controleren elkaar. Hierin komt ook duidelijk naar voren dat wanneer een ziekte zich uit in één orgaan, de oorzaak best ergens anders kan liggen. Het is verbonden met het gehele systeem en dit maakt Shiatsu tot een holistische therapie (het herstel van evenwicht tussen lichaam en geest).

Tijdens een Shiatsu behandeling neemt de cliënt gekleed plaats op een Futon. Dit is een zachte dikke mat op de vloer. Nadat er een diagnose is gesteld start de daadwerkelijke behandeling. Door middel van palm- / duimdruk, strekkingen en puntverbindingen wordt getracht de Chi weer optimaal te laten stromen. Dit kan een diep gevoel van ontspanning geven, of juist een heel energieke uitwerking hebben.

Net wat je op dat moment nodig hebt …….