Etherische oliën en andere produkten

Binnen de aromatherapie wordt gebruik gemaakt van verschillende etherische oliën, waarvan er meer dan 200 verschillende bestaan. Allemaal met hun eigen specifieke werking en natuurlijk hun eigen geur.

Hoe werkt dat nu eigenlijk ?

Alle oliën die gebruikt worden zijn plantaardig en worden op verschillende manieren gewonnen uit plantenmateriaal. Zo bestaan er oliën van bloemen en bladeren, kruiden, maar ook van wortels, schors, en de schil van vruchten.
De olien worden op verschillende manieren gewonnen, door distilatie, door persing (citrusvruchten) of door enfleurage.

Hoe kan een geur nu op je psyche werken ?

Wanneer je een geur inademt bereiken de geurmoleculen via de reukzenuwen in je neus direct het Limbisch systeem. Dat is het gedeelte van de hersenen waar je ook je gevoelens en emoties zetelen. Daarom kunnen geuren ons zo diep raken en ontroeren. Ze kunnen je meenemen naar ervaringen of gebeurtenissen van lang geleden.

De etherische oliën werken ook op het lichamelijke vlak.
Door een massage met olie waaraan etherische olie is toegevoegd, vult deze geur de ruimte en zal door jou worden ingeademd (psyche). Maar nu wordt de olie op de huid aangebracht en opgenomen in het onderliggende weefsel en de organen en komt dan in de bloedbaan terecht (lichamelijk vlak).
Nadat de oliën hun werk hebben gedaan, worden ze door het lichaam afgevoerd.
Er blijven geen resten achter.